Η φωτογραφική βιβλιοθήκη τού «Κύκλου» ξεκίνησε σαν συλλογή τού Πλάτωνα Ριβέλλη το 1977. Από το 1988 ενσωματώθηκε στα περιουσιακά στοιχεία τού νεοϊδρυθέντος «Κύκλου» και έκτοτε συνέχισε να εμπλουτίζεται μέχρι το 2007, οπόταν έφτασε σχεδόν τα 4.000 βιβλία. Πολλά από αυτά είναι ανεκτίμητα και δυσεύρετα (out of print).

Η βιβλιοθήκη αυτή υπήρξε ο σημαντικότερος δάσκαλος τού Πλάτωνα Ριβέλλη και των μαθητών του για όλα αυτά τα χρόνια. Οι δυσκολίες συντήρησης και εμπλουτισμού της, σε συνδυασμό με τη στενή και φιλική συνεργασία τού «Κύκλου» με το Μουσείο Μπενάκη οδήγησε (το 2008) στη δωρεά όλης τής βιβλιοθήκης στο Φωτογραφικό Αρχείο τού Μουσείου Μπενάκη. Ένα τμήμα τής βιβλιοθήκης είναι ήδη διαθέσιμο στο κοινό (σε κάθε ενδιαφερόμενο και όχι πλέον μόνον στα μέλη τού «Κύκλου») και σχετικά σύντομα θα βρεθεί ο χώρος τού Μουσείου που θα φιλοξενήσει το σύνολο τής βιβλιοθήκης.

Στο site τού «Κύκλου» περιλαμβάνεται ο πλήρης κατάλογος τής βιβλιοθήκης σε τρεις κατηγορίες (Μονογραφίες, Συλλογές/Θεωρητικά, Τεχνικά). Οι κωδικοί αριθμοί αναφέρονται στην αρίθμηση τής βιβλιοθήκης όταν ανήκε στον «Κύκλο». Οι ενημερώσεις τής βιβλιοθήκης, όταν το Μουσείο θα αρχίσει νέες αγορές, θα καταχωρούνται και αυτές στο site.

Τα στοιχεία τού Φωτογραφικού Αρχείου τού Μουσείου Μπενάκη είναι τα παρακάτω:

Πλατεία Φιλικής εταιρείας 15 (Πλατεία Κολωνακίου),
Αθήνα 106 73
Τηλ.: 210 7211033, Fax: 210 7228465

Web: www.benaki.gr/archives/photographic/gr
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.