Οι Πέμπτες στο Μουσείο Μπενάκη τής οδού Πειραιώς

 

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015 ο Πλάτων Ριβέλλης θα παρουσιάσει στο κοινό τα προγραμματισμένα σεμινάριά του για τη φωτογραφία ή τον κινηματογράφο για την περίοδο 2015-2016 και θα απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 θα γίνει η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου». Η είσοδος θα επιτραπεί μόνον σε μέλη του «Κύκλου».


Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο (2015-2016) φωτογράφοι τού «Φωτογραφικού Κύκλου» θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο κοινό και θα απαντούν σε ερωτήσεις και σχόλια. Τους φωτογράφους θα παρουσιάζουν άλλα μέλη τού «Κύκλου», ως παρουσιαστές-επιμελητές. Οι επιμελητές αυτοί θα συνεργάζονται με τους φωτογράφους για την παρουσίαση τής δουλειάς τους. Σε κάθε παρουσίαση θα συμμετέχουν τρεις ή τέσσερις φωτογράφοι.

Οι προγραμματισμένες δεκατέσσερις συναντήσεις για τις παρουσιάσεις αυτές θα γίνουν στις παρακάτω ημερομηνίες: 22 Οκτωβρίου, 12 και 19 Νοεμβρίου, 10 Δεκεμβρίου, 21 Ιανουαρίου, 11 και 18 Φεβρουαρίου, 17 και 24 Μαρτίου, 14 Απριλίου, 19 Μαΐου, 9, 16 και 23 Ιουνίου.


Η είσοδος στις φωτογραφικές παρουσιάσεις θα είναι ελεύθερη για τα εν ενεργεία μέλη τού «Κύκλου», ενώ οι υπόλοιποι θεατές θα καταβάλουν €3,00 δικαίωμα εισόδου για το Μουσείο Μπενάκη.

Η διάρκεια όλων των παραπάνω εκδηλώσεων θα είναι δίωρη (19.30-21.30). Η προσέλευση θα επιτρέπεται από τις 18.30.

 

Οι Πέμπτες στο Μουσείο Μπενάκη τής οδού Κουμπάρη

 

Σεμινάρια Φωτογραφικής Κριτικής

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο (2015-2016) η πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα θα είναι αφιερωμένη σε ένα σεμινάριο φωτογραφικής κριτικής που θα παραδίδει ο Πλάτων Ριβέλλης.

Σκοπός τού σεμιναρίου αυτού είναι η συστηματική ανάλυση και κριτική των φωτογραφιών που θα παρουσιάζουν οι συμμετέχοντες. Η διάρκεια κάθε μιας από τις εννέα συναντήσεις (Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο) θα είναι τρίωρη (19.30-22.30).

Θα μπορούν να συμμετέχει όποιος θέλει με την καταβολή ποσού €240,00 (συν ΦΠΑ 23%). Οι συμμετέχοντες θα γράφονται για το σύνολο των εννέα ημερών (και είκοσι επτά ωρών) και θα καταβάλλουν το ανωτέρω ποσό άσχετα από την ημερομηνία έναρξης και τη συχνότητα παρακολούθησης. Δεν θα επιτρέπεται η παρακολούθηση μεμονωμένων συναντήσεων. Οι ημερομηνίες αυτών των σεμιναριακών συναντήσεων θα είναι οι ακόλουθες: 8 Οκτωβρίου, 5 Νοεμβρίου, 3 Δεκεμβρίου, 14 Ιανουαρίου, 4 Φεβρουαρίου, 3 Μαρτίου, 7 Απριλίου, 12 Μαΐου και 2 Ιουνίου.

 

Σεμινάρια Κινηματογραφικών Αναλύσεων

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο (2015-2016) η τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα θα είναι αφιερωμένη σε ένα σεμινάριο κινηματογράφου που θα παραδίδει ο Πλάτων Ριβέλλης.

Σκοπός τού σεμιναρίου αυτού θα είναι η εξοικείωση με τη γλώσσα τού κινηματογράφου και με το έργο μερικών μεγάλων σκηνοθετών. Η μέθοδος προσέγγισης θα είναι η καλλιτεχνική «ανάγνωση» (μέσω αποσπασμάτων και σχολιασμού) του έργου ενός σκηνοθέτη κάθε φορά, δηλαδή σε κάθε μία από τις εννέα Πέμπτες (Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο). Η διάρκεια θα είναι τρίωρη (19.30-22.30).

Θα μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει με την καταβολή ποσού €160,00 (συν ΦΠΑ 23%). Οι συμμετέχοντες θα γράφονται για το σύνολο των εννέα ημερών (και είκοσι επτά ωρών) και θα καταβάλλουν το ανωτέρω ποσό άσχετα από την ημερομηνία έναρξης και τη συχνότητα παρακολούθησης. Δεν θα επιτρέπεται η παρακολούθηση μεμονωμένων συναντήσεων.

Οι ημερομηνίες αυτών των κινηματογραφικών συναντήσεων και οι σκηνοθέτες το έργο των οποίων θα αναλυθεί έχουν ως εξής:

  • 29 Οκτωβρίου: Federico Fellini.
  • 26 Νοεμβρίου: Luchino Visconti.
  • 17 Δεκεμβρίου: Pier Paolo Pasolini.
  • 28 Ιανουαρίου: Michelangelo Antonioni.
  • 25 Φεβρουαρίου: Roberto Rossellini.
  • 31 Μαρτίου: Ettore Scola.
  • 21 Απριλίου: Ermanno Olmi.
  • 26 Μαΐου: Nanni Moretti.
  • 30 Ιουνίου: Vittorio De Sica.