Οι «Πέμπτες» τού «Κύκλου»

Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Κάθε Πέμπτη βράδυ, από το 1990 μέχρι το 2005 και από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, στο εντευκτήριο τού «Κύκλου» ένας ή δύο φωτογράφοι παρουσίαζαν σε προβολή τη δουλειά τους και συζητούσαν με τα μέλη που παρευρίσκονταν. Μερικά τέτοια βράδια, αντί για φωτογραφικές προβολές, είχαν μιλήσει προς το κοινό τού «Κύκλου» διάφοροι καλλιτέχνες ή επιστήμονες (Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Άννα Φραγκουδάκη, Ανδρέας Μπελεζίνης, Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Μπαλάφας, Κωνσταντίνος Μάνος, Bernard Plossu, Yves Guillot, κ.ά.), είχαν παίξει μουσική συγκροτήματα κλασικής μουσικής δωματίου ή τζαζ, ή είχαν διοργανωθεί κινηματογραφικές προβολές.


«Συναντήσεις τής Πέμπτης» σε αμφιθέατρα άλλων ιδρυμάτων

Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο τού 2005 μερικές «Συναντήσεις τής Πέμπτης» έγιναν με μεγάλη επιτυχία σε αμφιθέατρα μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Το πρόγραμμα περιέλαβε άλλοτε παρουσιάσεις φωτογράφων και άλλοτε προβολές και αναλύσεις κινηματογραφικών ταινιών.


Οι «Συναντήσεις τής Πέμπτης» στο Μουσείο Μπενάκη

Από τον Οκτώβριο τού 2005 οι «Συναντήσεις τής Πέμπτης» γίνονται όλες στο αμφιθέατρο τού Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς

Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Τις «Συναντήσεις» προλογίζει και συντονίζει ο πρόεδρος του «Φωτογραφικού Κύκλου» Πλάτων Ριβέλλης.

Το περιεχόμενο των «Συναντήσεων της Πέμπτης» περιλαμβάνει:

  1. Παρουσιάσεις του έργου νέων Ελλήνων φωτογράφων (προβολή περίπου εκατό φωτογραφιών του καθενός με σχολιασμό από τον Πλάτωνα Ριβέλλη και συζήτηση των φωτογράφων με το κοινό).
  2. Παρουσιάσεις του έργου νέων Ελλήνων σκηνοθετών με ταινίες μικρού μήκους (εισαγωγή από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, προβολή των ταινιών και συζήτηση των δημιουργών με το κοινό).
  3. Παρουσιάσεις του έργου μεγάλων σκηνοθετών τού παγκόσμιου κινηματογράφου (εισαγωγή από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, επιλεκτική προβολή αποσπασμάτων από τα έργα τους). Παραλλαγή αυτής της κατηγορίας θα είναι η παρουσίαση ενός επί μέρους μικρού θέματος μέσα από το έργο δύο η περισσοτέρων σκηνοθετών.
  4. Διαλέξεις γνωστών καλλιτεχνών και επιστημόνων καθώς και ομιλίες ανθρώπων που έχουν σχέση με τη φωτογραφία και τις τέχνες.
  5. Συναυλίες και προβολές, και ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση με καλλιτεχνικά και γενικότερα πνευματικά ενδιαφέροντα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των «Συναντήσεων» ανακοινώνεται στον Τύπο ανά τρίμηνο, αλλά κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται και από τις ιστοσελίδες του Σωματείου και του Μουσείου (www.photocircle.gr).

Οι «Συναντήσεις» αυτές απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Όσοι δεν είναι μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου» καταβάλουν δικαίωμα εισόδου ύψους τριών Ευρώ (€3,00). Οι «Συναντήσεις» ξεκινούν στις 19:30 το βράδυ και τελειώνουν κατά τις 21:30. Η προσέλευση ξεκινάει από τις 18:30.