Οι «Πέμπτες» του «Κύκλου»

Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Κάθε Πέμπτη βράδυ, από το 1990 μέχρι το 2005 και από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, στο εντευκτήριο του «Κύκλου» ένας ή δύο φωτογράφοι παρουσίαζαν σε προβολή τη δουλειά τους και συζητούσαν με τα μέλη που παρευρίσκονταν. Μερικά τέτοια βράδια, αντί για φωτογραφικές προβολές, είχαν μιλήσει προς το κοινό του «Κύκλου» διάφοροι καλλιτέχνες ή επιστήμονες (Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Άννα Φραγκουδάκη, Ανδρέας Μπελεζίνης, Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Μπαλάφας, Κωνσταντίνος Μάνος, Bernard Plossu, Yves Guillot, κ.ά.), είχαν παίξει μουσική συγκροτήματα κλασικής μουσικής δωματίου ή τζαζ, ή είχαν διοργανωθεί κινηματογραφικές προβολές.


«Συναντήσεις τής Πέμπτης» σε αμφιθέατρα άλλων ιδρυμάτων

Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2005 μερικές «Συναντήσεις τής Πέμπτης» έγιναν με μεγάλη επιτυχία σε αμφιθέατρα μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Το πρόγραμμα περιέλαβε άλλοτε παρουσιάσεις φωτογράφων και άλλοτε προβολές και αναλύσεις κινηματογραφικών ταινιών.


Οι «Συναντήσεις τής Πέμπτης» στο Μουσείο Μπενάκη

Από τον Οκτώβριο του 2005 οι «Συναντήσεις τής Πέμπτης» γίνονται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς

Οι «Πέμπτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Από το 2013 τις παρουσιάσεις φωτογράφων μελών του Κύκλου κατά τις «Συναντήσεις της Πέμπτης» αναλαμβάνουν άλλοι φωτογράφοι που είναι επίσης μέλη του Κύκλου.

Το πρόγραμμα των Συναντήσεων ανακοινώνεται ανά τρίμηνο στα μέλη και στους φίλους του Κύκλου και αναρτάται στην ιστοσελίδα στου σωματείου. Συνήθως οι «Συναντήσεις» προγραμματίζονται για κάθε Πέμπτη από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο με την εξαίρεση της πρώτης και τελευταίας Πέμπτης κάθε μήνα.

Φωτογραφίες τους μπορούν να παρουσιάσουν μόνον εν ενεργεία μέλη του Κύκλου. Την ευθύνη επιλογής των φωτογραφιών, καθώς και της σειράς και του τρόπου παρουσίασης έχει ο εκάστοτε παρουσιαστής, ο οποίος ενεργεί ως επιμελητής έκθεσης, στηριζόμενος όμως πάντοτε στις φωτογραφίες που του έχει υποβάλει ο παρουσιαζόμενος φωτογράφος.

Τις «Συναντήσεις» μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Όσοι δεν είναι μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου» καταβάλουν δικαίωμα εισόδου ύψους τριών Ευρώ (€3,00). Οι «Συναντήσεις» ξεκινούν στις 19:30 το βράδυ και τελειώνουν κατά τις 21:30. Η προσέλευση ξεκινάει από τις 18:30.

Ομιλίες, προβολές και διαλέξεις πέραν των φωτογραφικών παρουσιάσεων προγραμματίζονται άλλες μέρες εκτός Πέμπτης και ενδεχομένως και σε άλλους χώρους εκτός του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς.